شهرستان جهرم

شهرستان جهرم​ ​
اطلاعات کلی​ ​
کشور​ ​ایران
استان ​فارس
مرکز​ ​جهم
​سال شهرستان شدن ​1323
مردم​ ​
جمعیت ​ ​260,312 نفر(1390)
​مذهب ​شیعه
جغرافیای طبیعی​ ​
​ارتفاع از سطح دریا ​1050متر
شهرها​ ​
جهرم,باب انار,خاوران,قطب اباد​ ​
تعداد بخش ها​ ​
مرکزی,خفر,​ سیمکان,کردیان

شهرستان جهرم یکی از شهرستانهای استان فارس ایران است. مرکز این شهرستان، شهر جهرم است. جمعیت این شهرستان در سال ۱۳۷۵ برابر ۱۹۷٫۱۲۸ و در شهریور ۱۳۸۹ برابر ۲۱۱٬۳۳۱ نفر بوده است[۱]. مردم منطقه به زبان فارسی با گویش‌های محلی سخن می‌گویند. اکثر ساکنان این شهر مسلمان بوده و شیعه مذهب هستند.

جغرافیا

شهرستان جَهرُم از شمال به شهرستان فسا، از باختر و جنوب به شهرستان فیروزآباد، از خاور به شهرستان داراب، از شمال غربی به شهرستان شیراز و از جنوب شرقی به شهرستان لارستان محدود می‌شود. شهرستان جهرم در ۵۳ درجه و ۳۳ دقیقه طول جغرافیایی و ۲۸ درجه و ۳۰ دقیقه عرض جغرافیایی و بلندی ۱۰۵۰ متری از سطح دریا واقع شده‌است. رودخانه‌های قره‌آغاج سیمکان و شور از مهم‌ترین رودخانه‌های این منطقه‌است. آب و هوای شهرستان جهرم به طور کلی گرم و در نواحی کوهستانی معتدل است. راه‌های اصلی این منطقه عبارت اند از:

•    راه جهرم – لارستان به طول ۱۵۵ کیلومتر

•    راه جهرم – شیراز به طول ۱۷۰ کیلومتر

•    جهرم – قیر به طول ۷۵ کیلومتر

شهرها و بخش‌ها

•    بخش مرکزی شهرستان جهرم

o    دهستان جلگاه

o    دهستان کوهک

شهر: جهرم

•    بخش خفر

o    دهستان خفر

o    دهستان فشان

o    دهستان راهگان

o    دهستان سفیدار

o    دهستان علی‌آباد

o    دهستان گل‌برنجی

شهرها: باب انار، خاوران

   •    بخش سیمکان

o    دهستان پشت‌پر

o    دهستان پل به بالا

o    دهستان پل به پائین

شهر: دوزه

•    بخش کردیان

o    دهستان علویه

o    دهستان قطب‌آباد

شهر: قطب‌آباد

جمعیت

جمعیت این شهرستان، برابر با ۲۶۰,۳۱۲ نفر است. شهرستان جهرم سومین شهرستان پرجمعیت استان فارس و شهر جهرم با 140،000 نفر جمعیت دومین شهر پر جمعیت استان فارس می باشد.

زبان

زبان مردم این شهرستان، زبان فارسی است و شماری از واژه‌هایی که در جهرم به کار می‌گیرند نزدیکی با زبان پارسی میانه دارد. جهرمی ها لهجه ی خاصی دارند که به لهجه ی شیرازی بسیار نزدیک است.

نژاد

نژاد جهرمی ها نزاد پارس است، البته در این شهرستان اقلیتهای اندکی از عربهای خمسه و ترکها هم زندگی میکنند که سابقه ی سکونت آنها در جهرم به زمان رضاشاه و سکونت اجباری عشایر بر می گردد.

دین

دین جهرمی ها هم مثل همه ی ایران تا قبل از اسلام زرتشتی بوده که با ظهور اسلام همه ی مردم جهرم هم مسلمان شدند. اکنون نیز تقریبا 100% جهرم مسلمان شیعه هستند و در این شهرستان امامزاده و بقاع متبرکه ی بسیار زیادی وجود دارد که نشاندهنده ی عمق اعتقادات آنهاست. علاوه بر این مراسم تاسوعا و عاشورا در این شهرستان آنچنان باشکوه برگزار میشود که از معدود شهرستانهایی است که مراسم عزاداری اش در تاسوعا و عاشورا به صورت زنده از شبکه های مختلف سیما پخش میشود.

پیشینه

جهرم یکی از قدیمی ترین شهرهای ایران است که سابقه ی آن به زمان هخامتشیان برمیگردد. همانگونه که در شاهنامه نیز از جهرم نام برده شده است.

موضوع :
  • شهرستان
  • جهرم