شهرستان داراب

دارابگرد قبل از اسلام

 در تقسیمات کشوری ساسانیان یکی از حوزه های پنج گانه فارس بوده است وپس از اسلام نیز از شهرهایی بوده است که بدون جنگ وخون ریزی تسلیم قوای مسلمین شده است و تاریخ افتخار آمیز این شهر زمانی به اوج شکوفایی می رسد که امام حسن مجتبی (ع)در معاهده آتش بس خود با معاویه ،جایگاه ویژه ای برای داراب قلئل می شوند و در بند 4 عهد نامه صلح،خراج دارابگرد را برای بازماندگان شهدای جمل و صفین قرار می دهند و بر همین اساس الفتی ویژه بین اهل بیت عصمت و طهارت به وجود آمد که در طول تاریخ تداوم یافت و این منطقه در راستای اشاعه اسلام ،بزرگانی به عالم دین ودانش تقدیم نمود .تنها صحابه پیامبر اعظم(ع)که در ایران مدفون است دحیه کلبی انصاری می باشد که مرقدش در کنار شهر قدیم دارابگرد زیارتگاه مومنین است . داراب از قدیم الایام دارای بافتی مذهبی و مردمی بسیار متدین بوده است که در روند پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری حضرت آیت الله امام خمینی (ره)نیز فعالانه شرکت داشته اند به نحوی که ماه ها قبل از سقوط رژیم  پهلوی حکومت اسلامی در این شهر برقرار شد .جوانان برومند این خطه در سال های پر افتخار دفاع مقدس بیش از 550 شهید ،2500 جانبازو55 آزاده را به اسلام وانقلاب تقدیم کرده اند .

 

 

  موقعیت جغرافیایی داراب

 شهرستان داراب به مرکزیت شهر داراب در جنوب شرقی استان فارس و با وسعت 6541 کیلو متر مربع در محدوده جغرافیایی 54تا55 درجه و33دقیقه طول شرقی تا 27 درجه و53 دقیقه و29 درجه عرض شمالی قرار گرفته است .ارتفاع این شهر از سطح دریا 1180 متر وفاصله آن تا مرکز استان 254 کیلو متر می باشد .  داراب از شمال به شهر ستان های نی ریز واستهبان ،از شرق به استان هرمز گان،از جنوب به شهرستان های لار و زرین دشت واز غرب به شهرستان فسا محدود می باشد .جمعیت داراب بالغ بر190000 نفر است .ناحیه کوهستانی شمال داراب آب وهوایی معتدل دارد واز جنگل های تنگ طبعیی ومصنوعی پوشیده شده است و دیگر نواحی این شهر دارای آب وهوای گرم ونیمه خشک می باشد .در وجه تسمیه داراب گفته اند :داراب یعنی پرورنده آب که فراوانی چشمه های گوارا و رودخانه های بسیار در زمان های دور دلیل نامگذاری این شهر بوده است .کهن ترین ماخذی که از داراب سخن به میان اورده است متن پهلوی ساسانی مربوط به سال 137 قمری می باشد که نویسنده آن به صراحت سازنده شهر را دارای دارایان می داند و او کسی نیست جز داریوش سوم پسر اردشیر هخامنشی که در سال 336 قبل از میلاد به تخت پادشاهی نشسته ودر سال 330 کشته شده است ، بنابراین داراب قدمتی بیش از 2400 سال دارد.

داراب از نظر تولید

ذرت و پنبه مقام اول استان و از نظر تولید گندم مقام سوم استان را دارا می باشد . منطقه داراب با توجه به وسعت اراضی حاصل خیز و شرایط آب وهوایی مطلوب و متنوع از جایگاه ویژه ای در کشاورزی استان و کشور برخوردار است و به عنوان یکی از قطب های مهم کشاورزی کشور مطرح می باشد . منطقه ییلاقی شمال داراب معروف به سر کوه ویژگی های خاص خود از نظر تولید محصولات باغی و دیم دارد که هر ساله حدود 30 نوع محصول از این منطقه به سایر نقاط کشور و خارج از کشور صادر می شود که آنغوزه ،کتیرا،کاکوتی،گل محمدی،انگور ،مویز،بادام وحشی وبنه از آن جمله اند. مهم ترین محصولات زراعی و باغی داراب عبارتند از: گندم، جو،ذرت،پنبه،مرکبات،خرما،گل محمدی و محصولات جالیزی   حضور چند تیره از عشایر ایلات خمسه موجب نگهداری از 850000 راس گوسفند و بز و2000 راس گاو و گوساله در داراب شده که به طور متوسط سالیانه 5/8 درصد گوشت قرمز و5 درصد شیر استان در این شهرستان تولید می گردد. همچنین 55000 قطعگوشت قرمز و5 درصد شیر استان در این شهرستان تولید می گردد. همچنین راس گاو و گوساله در داراب شده که به طور متوسط سالیانه ه طیور بومی ،185000 قطعه طیور صنعتی گوشتی ،7500 کندوی زنبور عسل وبیش از 100 نفر شتر در منطقه پرورش ونگهداری می شوند   گل محمدی تولیدی کوهستان داراب از نظر کیفیت (اسانس وعطر)در دنیا بی نظیر است. سالیانه میزان منتابهی گل محمدی از داراب به کاشان صادر می شود .

حدود و وسعت

شهرستان ...داراب....................با .........6530............کیلومتر مربع وسعت در ........جنوب شرقي..........استان فارس واقع شده است. این شهرستان  از شمال به ......نيريز.......... و از غرب به .....فسا............... و از جنوب به .........زرين دشت............. و از شرق به .......حاجي آباد هرمزگان................ محدود میشود .

 

تقسیمات سیاسی

 بر اساس تقسیمات  سیاسی شهرستان .داراب....... دارای .4... بخش میباشد  ...12....... دهستان و ..567.......آبادی دارای سکنه دارد .

 

هوا شناسی

در تقسیمات  اقلیمی  شهرستان .داراب.... دارای اقلیمی  گرم و خشک  است  ، میانگین  دمای سالانه  ....22...... درجه سانتیگراد و حداکثر مطلق دما 5/46 درجه سانتیگراد  در ماه تير  و حداقل دما 3- درجه سانتیگراد در  دي  ماه میباشد

میانگین بارش سالانه  طی سالهای ( ..........1373........ و ...........1392......) معادل .......277....... ميلیمتر بوده  که معمولا  از.آبان........ ماه  و تا .....ارديبهشت.... ماه به طول میانجامد.

 توزیع بارش ماهانه نشان میدهد که در ماه .......بهمن.......با ......210........میلمیتر  پر باران ترین و ......تير...... ماه با ......صفر........ میلیمتر بارش  کمترین ماه منطقه میباشد

 

 

زمین شناسی و زلزله

ساختار زمین شناسی منطقه  متشکل از سنگها و چین خوردگیهای دورارن دوم و سوم زمین شناسی بوده  و تشکیلات  آن شامل سازنده های آسماري جهرم- گور پي- بختياري- آغاجاري- كوارترز میباشد  همچنین جدید ترین  تشکیلات  زمین شناسی منطقه مورد مطالعه متلعق به دوره چهارم است  که شامل بختياري ميباشد.

به طور کلی منطقه از لحاظ زلزله خیز بودن ... (توضیحات کمی ارائه گردد)

بطور كلي اين شهرستان مطابق آيين نامه 2800 از لحاظ زلزله خيز بودن در منطقه با خطر نسبي زياد ميباشد و نمونه آن زلزله سال 1365 فرگ ميباشد كه باعث خسارت زياد به منازل مسكوني گرديد.

 

 

 

 

 

جمعیت

جمعیت شهرستان داراب در سال90، 191280 نفر بوده  است  از کل جمعیت شهرستان در سالهای مذکور 84770 نفر در  نقاط شهری و106510 نفر در نقاط روستایی سکونت داشته اند

بنابر این  نسبت جمعیت  شهری و روستایی79.58درصد بوده است

 

خطوط طول و عرض

بر اساس  اطلاعات موجود  در  .......54....... درجه و. ..17...  دقیقه ......شرقي........... و ......28........ درجه و ..47...   دقیقه عرض شمالی از  نصف النهار مبدا واقع شده است .

فاصله با شهرستانهای اطراف( لطفاً فاصله تا شهرهای اطراف را به تفکیک ذکر نمایید)

نيريز: 100كيلومتر       فسا:105 كيلومتر      استهبان:75كيلومتر     شيراز:245كيلومتر

زرين دشت: 50كيلومتر     بندر عباس: 325كيلومتر

پیرامون  شهرستان

پوشش گياهي:

 پوشش گياهي منطقه بيشتر بادام وحشي- پسته وحشي(بنه)-سرو كوهي-ارژن-كلخونگ-تنگرس-زالزلك-انجير وحشي-گون –خرزهره -كلاه ميرحسن –آويشن- خارشتر- گز- زيتون وحشي و...ميباشد.

پستانداران:

قوچ و ميش وحشي- پلنگ- گربه وحشي- گرگ- گراز- روباه- شغال- خرگوش- كفتار- خدنگ-جبير-

پرندگان:

كبك- تيهو- طرقه آبي- طرقه كوهي- انواع سنگ چشم- انواع توكاها- انواع سهره ها- چرخ ريسك- گنجشك كوهي- گنجشك گلو زرد- داركوب سوري- دم سرخ- دليجه- بلبل خرمايي- دراج –هوبره –درناي خاكستري –بلدرچين –كبوتر چاهي –قمري –حواصيل خاكستري – غاز- چنگر- چكاوك و.....

خزندگان و دوزيستان:

 مار پلنگي- تير مار- لاك پشت-  بزمجه – افعي شاخدار –مار جعفري –مار كبري -و......(اين منطقه با توجه به شرايط خاص آب و هوايي از نظر گونه هاي خزندگان چندان غني نمي باشد.)

كارخانه سيمان داراب با توليد سالانه يك ميليون تن سيمان خاكستري از مهمترين صنايع آلاينده اين شهرستان به شمار ميرود كه در 35 كيلومتري جاده شيراز- داراب واقع گرديده است.همچنين مهمترين صنايع آلاينده اين شهرستان عبارتند از:

كارگاه توليد شن و ماسه (فتح آباد –سد رودبال-پيرمراد جنب رودخانه گلال- شهرداري واقع در روستاي سنگ چارك و كارگاه توليد شن و ماسه زارعي واقع در روستاي رستاق)

كارخانه هاي توليد آسفالت عبارتند از:(آسفالت سليمي واقع در شمال جنت شهر- آسفالت هامان گستر واقع در كيلومتر 9 جاده بندر عباس-داراب- آسفالت شهرداري واقع در روستاي سنگ چارك- آسفالت حاجيلو در كيلومتر 25 جاده داراب-شيراز)

همچنين 2 واحد توليد گچ - 4 واحد توليد آجر –حدود 30 واحد ذرت خشك كني فعال –بيش از 150 واحد دامداري صنعتي فعال-10واحد مرغداري صنعتي فعال-3 واحد توليد پنبه در اين شهرستان وجود دارد.لازم به ذكر است كه شهرك صنعتي داراب نيز در كيلومتر 10 جاده بندر عباس –داراب واقع گرديده كه داراي كارخانه توليد لبنيات مامانيذ-لبنيات داراب لبن-كارخانه گلاب ساغر-ايزوگام خيبر –واحد توليد نان صنعتي و .....ميباشد.

 

 

 تهیه کننده:روابط عمومی بنیاد مسکن داراب

موضوع :
  • شهرستان
  • داراب