شهرستان کوار

حدود و وسعت

شهرستان کوار با 1650 کیلومتر مربع وسعت در مرکز استان فارس واقع شده است. این شهرستان  از شمال و غرب به شیراز، از شرق به سروستان، از جنوب به جهرم و فیروزآباد محدود می شود.

تقسیمات سیاسی

 بر اساس تقسیمات  سیاسی شهرستان کوار دارای 2 بخش میباشد  4 دهستان و 49 آبادی دارای سکنه دارد .

هوا شناسی

در تقسیمات  اقلیمی  شهرستان کوار دارای اقلیمی  معتدل مدیترانه ای  است  ، میانگین  دمای سالانه  22 درجه سانتیگراد و حداکثر مطلق دما 38 درجه سانتیگراد  در تیر ماه و حداقل دما (5-) درجه سانتیگراد در  دی ماه میباشد .

میانگین بارش سالانه  طی سالهای ( 89 و 90 ) معادل 200 ملیمتر بوده  که معمولا  از آذر ماه تا فروردین ماه به طول     می انجامد.

 توزیع بارش ماهانه نشان میدهد که در ماه دی با 75 میلمیتر  پر باران ترین و فروردین ماه با 5 میلیمتر بارش کمترین ماه منطقه میباشد .

زمین شناسی و زلزله

ساختار زمین شناسی منطقه  متشکل از سنگها و چین خوردگیهای دوران چهارم زمین شناسی بوده  چین خوردگی های آن خیل جوان ولی جنس سنگها قدیمی می باشد  همچنین جدید ترین  تشکیلات  زمین شناسی کوار از نوع رسوبات   و متلعق به دوره چهارم زمین شناسی است  که شامل 80% آهک و 20% ماسه و سنگ می باشد.

به طور کلی منطقه از لحاظ زلزله خیز بودن دارای ضریب نسبی متوسط می باشد .

جمعیت

جمعیت شهرستان کوار در سال 1390 ، 75000 نفر بوده  است  از کل جمعیت شهرستان در سالهای مذکور 24500 نفر در  نقاط شهری و 50500 نفر در نقاط روستایی سکونت داشته اند.

بنابراین  نسبت جمعیت  شهری 33 درصد و روستایی 67 درصد کل جمعیت شهرستان می باشد .

نکته جالب در مورد شهرستان کوار این است که چه از لحاظ جمعیت و چه از لحاظ وسعت تقریباً یک هزارم کل کشور      می باشد.

خطوط طول و عرض

بر اساس  اطلاعات موجود  در  11 درجه 29  دقیقه عرض جغرافیائی و 42 درجه و 52  دقیقه طول جغرافیائی شرقی از  نصف النهار مبدا واقع شده است .

فاصله با شهرستانهای اطراف

1-    فاصله از شهرستان شیراز 45 کیلومتر (فاصله مرکز تا مرکز)

2-    فاصله از شهرستان جهرم 145 کیلومتر(فاصله مرکز تا مرکز)

3-    فاصله از شهرستان فیروزآباد 65 کیلومتر(فاصله مرکز تا مرکز)

پیرامون  شهرستان

کوار مرکز شهرستان کوار در استان فارس در جنوب ایران است. این شهر در فاصله ۴۵ کیلومتری شیراز و بین فیروزآباد و شیراز قرار دارد. در لغت کوار به معنای سبد میوه است.

سد تاریخی بند بهمن در فاصله ۱۰ کیلومتری کوار قرار دارد. این بند با قدمتی بیش از ۲۰۰۰ سال از آن زمان تا کنون آب مصرفی کشاورزی قسمت عمده‌ای از دشت کوار را تامین کرده‌است.

سد میرزای شیرازی که مطالعات آن از سال 1375 آغاز گردیده و در برنامه خود تأمین قسمتی از آب شرب شیراز و نیز جهرم را می گنجاند بر روی رودخانه قره آغاج، بالا دست بند بهمن اجرا می گردد.

اکبرآباد که در ۱۰ کیلومتری کوار بین شیراز و جهرم قرار دارد یکی از بزرگ‌ترین روستاهای کوار می‌باشد. مظفری و طسوج هم از دیگر روستاهای پر جمعیت و بزرگ کوار می باشد. کارخانه ذوب آهن پاسارگاد در اراضی روستای مظفری احداث گردیده است که در حال حاضر قطب بزرگ صنعتی کوار می باشد. روستای نوروزان یکی از روستاهای قدیمی بخش مرکزی است که آثار و تپه‌ها قدیمی فراوانی در آن به چشم می‌خورد. قلعه قدیمی این روستا که هنوز قسمت‌های زیادی از برج و باروهای آن موجود می‌باشد. این قلعه دارای دو دروازه اصلی و هفت برج و باروی بلند بوده که یک دروازه و قسمت‌هایی از برج و باروی آن باقی است. تا حدود سه دهه پیش این قلعه بصورت کامل حفظ شده بود.

نیمی از جمعیت شهر کوار از ایل قشقایی هستند و قشقایی‌ها علاوه برشهر کوار در چندین روستا از روستاهای کوار نیز زندگی می‌کنند.

محصولات کشاورزی این شهرستان عبارتند از: گندم جو، پیاز، ذرت، برنج، نخود و عدس و محصولات باغی آن شامل هلو، زردآلو، انگور، سیب، گردو و انجیر می باشد. این شهرستان نقش عمده ای در تولید شیر و فراورده های لبنی و گوشت دارد. به طوری که روزانه حدود ۱۲۰ تن شیر تولید تحویل مراکز جمع آوری شیر شده و از آنجا نیز تحویل کارخانه های شیر و تولید فراورده های لبنی موجود در منطقه که در حال حاضر ۳ کارخانه راوک، طسوج و پرسوکا در این منطقه وجود دارد            می شود. فرآورده های تولید شده در این منطقه در سرتاسر استان توزیع می شود.

هم اکنون کوار دارای ۳ مرکز آموزش و پرورش عالی شامل دانشگاه آزاد اسلامی، علمی کاربردی و دانشگاه پیام نور می باشد و دانشجویان در رشته های مختلف از نقاط گوناگون استان و کشور در این دانشگاه ها مشغول تحصیل می باشند.

کوار با داشتن ۹۶ کوره آجر پزی و تولید ۷۶۸۰ تن آجر در هر روز مقام اول استان را دراختیار دارد.

 

موضوع :
  • شهرستان
  • کوار