شهرستان زرین دشت

موقعیت جغرافیایی شهرستان زرین دشت

  شهرستان زرین دشت با مرکزیت شهر حاجی آباد در جنوب شرقی استان فارس و برروی طول جغرافیایی 54 درجه و 20 دقیقه و عرض جغرافیایی 28 درجه و 20 دقیقه قرار دارد که با جمعیتی حدود 60444 نفر ووسعت 4626 کیلومتر مربع مساحتی معادل 74/3 درصد کل مساحت خاکی استان فارس را به خود اختصاص داده و در سال 1379 از شهرستان داراب منشعب گردید. این شهرستان از شمال به شهرستانهای داراب و فسا از جنوب به شهرتان لار ، از شرق به شهرستانهای داراب و لار و از غرب به شهرستانهای جهرم و فسا محدود می شود.

 بر اساس آخرین تقسیمات کشوری در سال 1384 این شهرستان دارای دو بخش مرکزی و ایزدخواست ، سه نقطه شهری حاجی آباد، شهرپیر و دبیران و 5 دهستان ایزدخواست غربی، ایزدخواست شرقی، دبیران ، خسویه و زیرآب می باشد. همچنین این شهرستان دارای 164 پارچه آبادی بوره که 60 مورد آن مسکونی و مابقی خالی از سکنه می باشد. تعداد کل روستاهای شهرستان 54 مورد که 17 روستا بالای 100 خانوار و 18 روستا نیز بالای 50 خانوار جمعیت دارند. از کل جمعیت شهرستان جمعیتی معادل 24901 نفر از روستاها  زندگی می کنند. فاصله این شهرستان تا مرکز استان حدود 300 کیلومتر می باشد. میزان بارندگی شهرستان از سال 46 تاکنون بطور متوسط 4/234 میلیمتر بوده که بیشترین بارندگی در این مدت مربوط به سال 72-71 معادل 5/578 میلیمتر می باشد. همچنین طی همین مدت میانگین دمای شهرستان 85/23 درجه سانتیگراد بوده که با این وضعیت اقلیمی این شهرستان در گروه اقلیم گرم و خشک قرار می گیرد.

از محصولات زراعی آن گندم- جو-ذرت – پنبه و محصولات باغی آن خرما و زیتون می باشد.

صنایع دستی این شهرستان ، قالی و گلیم و درزمانهای گذشته صنعت سفالگری در آن رایج بوده است. تعداد پنج گنبد نمکی از مشخصه منحصر بفرد این شهرستان است.

از بناهای تاریخی این شهرستان می توان از قلعه مزایجان نام برد که قدمت آن به عهد اشکانی بر می گردد. از دیگر بناهای تاریخی آن به برکه سفید مزایجان می توان نام برد که همچنان دارای استفاده عموم است.

میل نقاره خانه: این اثر باستانی مربوط به دوره ساسانی و درروستای چاه سبز واقع شده است. تل سفیدک حاجی آباد با کاوش تحقیقات دکتر آذرنوش با 600 سال قدمت به دوران ساسانی بر می گردد.

 

موضوع :
  • شهرستان
  • زرین دشت