شهرستان لامرد

حدود و وسعت:

شهرستان لامرد با 3932 کیلومتر مربع وسعت در جنوب استان فارس واقع شده است. این شهرستان از شمال و شمال شرقی به شهرستان لارستان و از جنوب و جنوب شرقی شهرستان گاوبندی و شهرستان بندر لنگه و از سمت مشرق به شهرستان بستک و از طرف مغرب به شهرستان مهر محدود می‌گردد.

 

تقسیمات سیاسی:

 بر اساس تقسيمات سیاسی شهرستان لامرد به سه بخش به نام هاي مركزي ، اشكنان و ‌علامرودشت ،7 دهستان ، 4 نقطه شهري و تعداد142روستا تشكيل شده است كه از اين تعداد بخش مرکزي با 68 آبادي بيشترين نقطه مسكوني و بخش اشكنان با 28 آبادي كمترين نقطه مسكوني را در خود جاي داده است . در بخش علامرودشت نيز تعداد 46 نقطه مسكوني وجود دارد .

 

هواشناسی:

شهرستان لامرد از نظر آب و هوايي جزء مناطق گرم و خشك محسوب مي شود. حداقل درجه حرارت صفر و حداكثر آن در تابستان به 50  درجه سانتيگراد مي رسد . گرم ترين ماه سال مرداد با معدل 26/34 درجه سانتيگراد و سردترين ماه ، دي با معدل 06/13 درجه سانتيگراد است . متوسط بارندگي دراين شهرستان 1/234 ميليمتر در سال  است كه باويژگي بارش سيل آسا در مدت كوتاهي از سال ( سه ماه در سال ) رخ مي دهد وحداكثر بارندگي ( حدود70% ) در ماههاي دي و بهمن و حداقل بـارندگي نيز در شهريور ماه است . حداكثر رطوبت نسبي شهرستان 56 درصد و حداقل رطوبت نسبي نيز 20 درصد است.

 

 

زمین شناسی و زلزله:

محدوده زمين شناسي شهرستان لامرد پهنه هاي جنوبي استان فارس را شامل مي شود . محور پستي و بلنديهاي منطقه عمدتاً‌شمال غربي جنوب شرقي ( روند اصلي زاگرس ) است و ضريب كشيدگي اين عوارض بسيار قابل توجه است . محدوده مذكور در برگيرنده قسمت هايي از بخش شرقي كمربند چين خورده - رانده زاگرس است و در تقسيمات فرعي زمين ساختي در منطقه چين خورده ساده زاگرس قرار مي گيرد. از نظر گسترش جغرافيايي ،‌كوهزايي ميوسن ، پليوسن موجب چين خوردگي و خروج از آب در ناحيه زاگرس شد باتوجه به شواهد زمين  شناسي فوق و وجود فسيل هاي برجامانده برروي سنگهاي موجود در منطقه همگي نشانگر اين است كه محدده زمين شناسي منطقه روزي بستر دريا بوده و در كل يك محيط رسوبي تبخيري است كه وجود مخازن گاز و نفت اين مسئله را كاملاً‌ تاييد مي كند. از طرفي باتوجه به بحث سن شناسي در زمين شناسي و معدن ،‌ دريك محيط رسوبي تبخيري وجود معادن مختلف با شرايط مذكور محتمل مي باشد كه بعضاً‌ در منطقه نيز ديده شده است. دو رشته كوه عمده در شهرستان لامرد وجود دارد كه يكي لامرد را از نوار ساحلي جنوب كشورجدا وديگري لامـرد را به دو دشت جدا از هم به نام دشت مركزي و علامرودشت تقسيم مي كند. رشته کوه علامرودشت بصورت رشته اي به طول 124 کيلومتر و به عرض 4 تا 8 کيلومتر از روستاي شلدان درغرب لامرد آغاز شده و به سوي جنوب شرقي تا روستاي پاقلات امتداد مي يابد. ارتفاع آن در بلندترين نقطه 1430متر از سطح دريا است اين رشته کوه لامرد را به صورت دو بخش جدا تقسيم مي کند. کوه گاولت نيز با ارتفاع 2165 متر ارتفاع ار سطح دريا در شمال روستاي پاقلات و کال واقع شده است.

منطقه از لحاظ زلزله خیز بودن: بررسی زمین لرزه های تاریخی و مهم دستگاهی سده اخیر نشان می دهد که گستره مورد بررسی از دیدگاه لرزه زمین ساختی گستره ای بسیار پر تکاپو و به شدت لرزه خیز است و به همین دلیل زمین لرزه های دستگاهی این منطقه، به رغم خطا در تعیین رومرکز، از نظر تعداد در کشور بیشترین است.

وجود پوششی از لایه های شکل پذیر و تناوب آن با لایه های مقاوم شکل ناپذیرباعث شده است که حداکثر زمین لرزه های بزرگ زاگرس با گسلش سطحی روی زمین همراه نبوده اند.

در سده اخیر 6 زمین لرزه مخرب و بزرگتر از 5/5 ریشتر درمنطقه روی داده است.

 

جمعیت:

جمعیت شهرستان لامرد در سال 1385، 78692 نفر بوده  است  از کل جمعیت شهرستان در سالهای مذکور 36217 نفر در  نقاط شهری و 42452نفر در نقاط روستایی سکونت داشته اند.

براين مبنا 46 درصد در چهار نقطه شهـري( لامرد ، اشكنان ، اهل ، علامرودشت ) و 54  درصد نيز در روستاها سكونت دارند.

آمار سرشماری عمومی نفوس و مسکن 1390  شهرستان لامرد

​جمعیت خانوار ​نفر
​شهری 10,263 ​40,337
روستایی​ ​10,947 ​43,516
​کل شهرستان ​21,210 ​83,916
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
جمعیت روستاهای بالای 20 خانو​ار   10,647                            ​42,317                                 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
تعداد کل روستاها 142     ​                       روستا
​تعداد روستاهای بالای 20 خانوار ​96                           روستا
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
​جمعیت نقاط شهری ​نفر
شهر لامرد ​25,131              
​شهر اشکنان ​8,211
شهر علامرودش ​4,095
شهر اهل​ ​2,940

خطوط طول و عرض :

 

براساس اطلاعات موجود درطول جغرافیایی۵۲:۵۴وعرض جغرافیایی۲۷:۲۸درعرض شمالی از نصف النهار مبدا واقع شده است.

 

فاصله با شهرستانهای اطراف:

 

به طور دقیق در ۴۰۵ کیلومتری شیراز و ۱۴۰ کیلومتری خنج قرار دارد

پیرامون  شهرستان:

در نقشه های تاریخی،  ایراهستان به مناطقی اطلاق می شده که در تقسیمات جدید کشوری  مناطق لامرد و مهر کنونی را در بر میگیرد. در دوران گذشته و پیش از آنکه لامرد  به شهر  تبدیل شود خود روستای کوچکی از دهستان تراکمه از توابع بخش کنگان شهرستان بوشهر بوده‌است. اما با تغییر در تقسیمات کشوری روستای لامرد دهستان تراکمه به مرکز بخش تراکمه تبدیل شد.تراکمه(لامرد) تا سال ۱۳۶۸ یکی از بخش‌های شهرستان لارستان بود، اما از این سال به بعد به شهرستان لامرد تغییر نام داد و هم‌اکنون دارای سه بخش است که شامل ۷ دهستان و ۱۴۰ روستا می‌باشد. و4٫۶٪ از مساحت کل استان را به خود اختصاص داده ‌است. با اختلاف ارتفاع ۴۵۰ تا۵۰۰ متر از سطح دریا و متوسط بارندگی سالیانه حدود ۲۵۰ میلیمتر با ویژگی سیل آسا در مدت کوتاهی از سال (سه ماه سال) و تبخیر سالیانه ۴۰۰۰ میلیمتر دارای آب و هوای گرم و خشک می‌باشد، حداکثر گرما در فصل تابستان ۵۰درجه سانتیگراد بالای صفر و سردترین زمان آن صفر درجه سانتیگراد می‌باشد. آب و هوای شهرستان لامرد بسیار گرم و خشک است. وجود یک رشته‌کوه بلند، شهرستان لامرد را به دو بخش و قسمت مجزا یکی دشت مرکزی (شامل قسمت اعظم بخش مرکزی، بخش اشکنان) و دیگری دشت علامرودشت (شامل قسمتی از بخش مرکزی و بخش علامرودشت) تقسیم نموده‌است.

بافت روستاهای آن طولی، در کنار محورهای ارتباطی اصلی به شهرستان شکل گرفته ‌است و غالباً در دامنه کوه هستند. پوشش گیاهی این منطقه ضعیف بوده واغلب کهور، گز، نخل و خارشتر می‌باشد.

راه‌های ارتباطی شهرستان لامرد با شهرستان‌های اطراف کشور عبارت‌اند از:

محور لامرد _ خنج: این مسیر به طول ۱۴۰ کیلومتر تا خنج می‌باشد، که ارتباط این شهرستان با شهرستان‌های شمالی فیروزآباد، لار، جهرم و مرکز استان میسر می‌سازد.

محور لامرد_ مُهر : این محور به طول ۴۵کیلومتر، لامرد را به شهرستان مُهر و 50 کیلومتر به عسلویه قطب اقتصاد کشور متصل می‌سازد.

محور لامرد_ اشکنان : این محور ال انتهای بخش اشکنان 60 کیلومتر است که لامرد را به استان هرمزگان(شهرستان بستک) متصل می سازد.

فرودگاه بین‌المللی: یکی از ایده‌آل‌ترین راههای ارتباط این شهرستان با سایر نقاط کشور و جهان وجود همین فرودگاه می‌باشد که علاوه بر پروازهای داخلی، پروازهای خارجی نیز در آن صورت می‌گیرد و در زمان وقوع حوادث بهترین وسیله کمک‌رسانی به آسیب‌دیدگان ناشی از حوادث طبیعی می‌باشد.

 

زبان ومذهب :

 

زبان رايج در لامرد فارسي همراه با لهجه محلي است که در بخشهاي مرکزي و علامرودشت تشابهاتي از نظر لهجه با لهجه بوشهري و زبان لري وجود دارد. مردم بخش اشکنان نيز از لهجه خاص خود که مشابه با لهجه مردم لارستان است استفاده       مي کنند.

100درصد جمعيت اين شهرستان را مسلمانان تشکيل مي دهند که 95 درصد آن شيعه و 5 درصد اهل تسنن هستند.

اوضاع فرهنگي ، اجتماعي :

مردم شهرستان لامرد از مكتب حيات بخش اسلام  الهام گرفته كه پيرو مذهب سرخ شهادت و عشق تشيع اند . تنها در يك نقطه شهرستان پيروان اهل تسنن در شهر اهل و روستاهای کال ، پسبند، ده پائین و زین الدین سکونت دارند و با تفاهم و همدلی با مدیریت شهرستان و مردم بخش خود تعامل دارند. تعصب قومي مذهبي يكي از ويژگيهاي بارز مردم خونگرم لامرد مي باشد كه به تبع آن پايبندي خود را به نظام مقدس جمهوري اسلامي و طرفداري از مقام عظمي ولايت باحضور گسترده در صحنه ها و مناسبتهاي مختلف انقلاب و جمهوري اسلامي با تقديم 221 نفر شهيد ، 21 نفر آزاده ، 666 نفر جانباز و اعزام 12000 نفر رزمنده به جبهـــه هاي حق عليه باطل و حضور و مشارکت مستمر در عرصه انتخابات به اثبات رسانده اند.

* نکته قابل توجه اینکه شعبه بنیاد مسکن شهرستان لامرد درسال1366 تاسیس وراه اندازی شده است. 

موضوع :
  • شهرستان
  • لامرد